Contentmanagment systeem als basis voor uw website

Een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren (contentmanagement). Als afkorting wordt ook wel CMS gebruikt, naar het Engelse content management system (inhoudbeheersysteem). Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen. Een CMS is vooral van belang voor websites waarvan de inhoud regelmatig aanpassing behoeft en de inhoud in een vaste lay-out wordt gepresenteerd aan bezoekers. De meeste grote bedrijven gebruiken voor hun website tegenwoordig een CMS. Een bekende variatie op het CMS is bijvoorbeeld de weblog.

JOOMLA! ALS KRACHTIGE BASIS CMS SYSTEEM

Joomla! is een platform waarop wereldwijd tientallen miljoenen websites zijn gebouwd. Doordat het een open-systeem is, zijn er duizenden extensies en templates ontwikkeld, die zeer gebruikersvriendelijk zijn en mobile en tablet ready zijn. Vele bedrijven die gebruikmaken van Joomla! als basis zijn u al voorgegaan, denk hierbij aan EBAY, IKEA, PizzaHut, Orange en vele, vele andere. Alle websites die wij ontwikkelen worden gebouwd in Joomla. Aan de ontwikkeling van deze software werken wereldwijd vele vrijwilligers en zijn er ook tal van commerciële bedrijven die componenten en modules hiervoor te koop aanbieden. Voordeel hiervan dat er altijd nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd en de beveiliging continu wordt verbeterd. Belangrijkste is dat een CMS systeem eenvoudig te beheren is zodat u snel kunt inspelen op de wensen en eisen van uw bezoekers.

Joomla! is een vrij, open source Content Management Systeem (CMS).

In vergelijking met andere CMS producten:

 • uitgebracht in 2005
 • meer dan 30 miljoen downloads
 • gratis (basis)
 • 7000 +plugins
 • veel commerciële applicaties
 • gemiddelde om de 36 dagen update beschikbaar

Joomla best te gebruiken voor e-commerce/webwinkels en social networking websites.

Miljoen downloads

dagen nieuwe updates

Aantal plugins beschikbaar

Framework van Joomla

Het Joomla!-framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens uit verschillende bronnen.

Vervolgens zijn er drie elementen (extensies) binnen Joomla! die geactiveerd worden door het framework:

Components

Components zijn programma’s geschreven in PHP die daadwerkelijk acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van de Components is echter de mogelijkheid om de website functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, downloadomgeving, fotogalerij, etc.

Modules

Modules zijn blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn menu’s, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.

Plug-ins

Plug-ins transformeren tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst zonder rekening te houden met sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde plug-in zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een voor spambot onleesbare code. Voor het uitkomen van Joomla! 1.5 werden de plug-ins Mambots genoemd. In de loop der jaren heeft Joomla zich verder door ontwikkeld en is inmiddels versie 3.4 uitgebracht.

Template

Deze drie elementen sturen vervolgens hun uitgewerkte inhoud door naar de template, waar de betreffende teksten vervangen worden. De template uiteindelijk is verantwoordelijk voor de grafische voorstelling van de website. Hier staan de diverse css-bestanden voor de opmaak van tekst en de instructies voor de plaatsing van de onderdelen in de betreffende pagina. Veel templates en extensies zijn gratis. Daarnaast zijn er ook commerciële aanbieders die een bepaalde service en garantie bieden bij hun aanbod.

Voor- en nadelen van Joomla

Het is een krachtig content management systeem (award-winning), dat probleemloos op de meeste webservers kan draaien. Het heeft niet hetzelfde niveau van technische ervaring nodig om te draaien zoals dat bij Drupal, maar het biedt nog steeds veel van de extra functies. Net zoals Drupal en WordPress, Joomla heeft veel componenten, modules en templates beschikbaar om uit te kiezen, zodat uw site en functie naar eigen wensen zijn aan te passen. Andere redenen waarom mensen kiezen voor Joomla zijn:

 • Social Networking – Dit is misschien wel het grootste voordeel van Joomla. Van de drie, Joomla is het het makkelijkst om sociale netwerken te creëren. Sociale netwerken kan een krachtige troef voor veel sites zijn.
 • Commerciële sites – Als u een online winkel wilt opzetten;  is dat ook heel eenvoudig met Joomla. Hoewel het zeker mogelijk is met WordPress,  maakt Joomla het sneller en makkelijker, en heeft Joomla meer ingebouwde ondersteuning.
 • Niet te Technisch – Joomla heeft volgens veel mensen het gemak van het beheer van een WordPress website. De meeste mensen in staat zijn om een ​​grote Joomla site te draaien zonder noemenswaardige technische ondersteuning zal zijn.

Veel Joomla gebruikers houden van Joomla, omdat het krachtig en toch eenvoudig te gebruiken is. Joomla heeft uitstekend werk verricht bij het combineren van de voordelen van WordPress en Drupal en het toevoegen van een aantal geweldige eigen functies. Het is de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit en dat zal het blijven doen. Joomla lijkt een grote markt te hebben gevonden voor mensen en bedrijven, die klaar zijn voor iets meer krachtigers dan WordPress, maar dat wel eenvoudig te beheren is.

WORDPRESS ALS WEBLOG SOFTWARE

WordPress is vrije weblog-software,  persoonlijk publicatie platform, die onder de voorwaarden van de GNU General Public Licence (GPL) wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund.

WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per WordPress-installatie is één weblog te beheren. Voor een meervoudige installatie is WordPress Multi User (WPMU) beschikbaar.

WordPress is ‘s werelds meest populaire content management systeem. Het is begonnen als een platform exclusief voor bloggen, maar is gegroeid en aanzienlijk beter geworden door de jaren heen. Vandaag worden meer dan 40% van de sites met behulp van CMS’s van WordPress gebouwd. Daarnaast zijn meer er dan 60 miljoen websites met behulp van WordPress gemaakt. Dat laat zien hoe populair WordPress is.

WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS) waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is.

WordPress richt zich op eenvoud, gebruiksgemak en schoonheid.

 

In vergelijking met andere CMS producten:

 • uitgebracht in 2003
 • meer dan 140 miljoen downloads
 • gratis (basis)
 • 27.000 +plugins
 • gemiddelde om de 42 dagen update beschikbaar

WordPress is het best te gebruiken voor blogs en kleine en middelmatige websites.

Miljoen downloads

dagen nieuwe updates

Aantal plug-ins beschikbaar

WordPress functies

Door middel van thema’s (themes) of zelfgemaakte template files is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de standaardvormgeving die WordPress levert. Ook zijn er talloze plug-ins beschikbaar die allerlei functies aan het weblog toevoegen. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld spamfilters of kleinschermdetectie voor mobiele apparaten.

Templates/Themes

WordPress heeft de mogelijkheid om meerdere templates te installeren en hiertussen te wisselen. Templates zorgen dat het uiterlijk en de functionaliteit van WordPress wordt veranderd. Templates kunnen worden geïnstalleerd via het Dashboard of door het te uploaden via FTP.

Plug-ins

Een van WordPress’ populairste mogelijkheden is de rijke aanwezigheid van plug-ins. Deze stellen de gebruikers en ontwikkelaars in staat om nieuwe mogelijkheden toe te voegen aan WordPress. Er zijn anno 2014 meer dan 28.000 plug-ins in de WordPress.org-database.

Widgets

Widgets zijn kleine modules die gebruikers op hun WordPress installatie kunnen zetten door middel van een drag-and-drop-systeem. Widgets kunnen een slideshow, een zoekbalk, een blogarchief etc. bevatten.

Voor -en nadelen van WordPress

WordPress biedt veel voordelen voor mensen die op zoek zijn naar een website of een blog.

WordPress heeft aanzienlijk meer plug-ins, thema’s en andere aanpassingen beschikbaar dan elke andere CMS. Dit is voornamelijk omdat het het meest populair is, zodat ontwerpers van deze items ze bijna altijd creëren voor WordPress.
Natuurlijk, WordPress is niet perfect in elk opzicht. Enkele veel voorkomende klachten over WordPress is dat als de site groeit, heeft het aanzienlijke middelen nodig om bij te blijven. Het kader van WordPress is ook moeilijk te veranderen, zodat mensen op zoek naar back-end veranderingen van hun websites wat problemen kunnen ondervinden met WordPress.

Deze minpunten zijn belangrijk voor sites die honderdduizenden bezoekers per dag krijgen. Dan is een meer robuuste server nodig. Voor een beginner is WordPress waarschijnlijk wel het meest geschikte platform om een site te bouwen.

Uw website

Wanneer u al aan één van twee bovengenoemde CMS systemen gewend bent geraakt, is het mogelijk eenvoudig te kiezen om uw nieuwe website danwel in WordPress of Joomla te laten maken. Wij kunnen in beide platform uw website bouwen en omdat wij ook beide systemen kennen, kunnen wij ook migratie trajecten voor u uitvoeren.

Inmiddels hebben wij met name voor het Joomla platform vele extenties, modules en templates gekocht en hebben wij diverse lidmaatschappen met aanbieders van software producten en templates/themes, waardoor wij een complete website met diverse mogelijkheden kunnen aanbieden. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken wij al uw wensen en eisen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Werkgebied

Mijn werkgebied is voornamelijk binnen een straal van 100 kilometer, zoals Lelystad, de gehele Noordoostpolder, zoals Emmeloord, Marknesse, Luttelgeest, Ens, Tollebeek, Creil, Bant, Urk, Nagele, Lemmer, Zwolle, Sneek, Lelystad, Switerbant, Almere, Heerenveen, Meppel, Dronten, Kampen, Steenwijk en natuurlijk in overleg altijd verder, wij hebben namelijk ook al internationale opdachten uitgevoerd

 

Voorwaarden

Alle afbeeldingen/foto's, die op deze site worden getoond zijn eigendom van Focco van Eek Photography & Design, deze mogen niet zonder toestemming door andere worden gebruikt of gepubliceerd. Sommige foto's bevatten een digitaal watermerk van Digimarc, die niet met het oog is waar te nemen, maar wel kan worden getraceerd.

All rights reserved, Copyright 2019 © by Focco van Eek

www.foccovaneek.nl

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.